Tuesday, March 31, 2015

Watch Online [ Harry Potter and the Prisoner of Azkaban ]



HD screen with subtitle English

Storyline

Harry Potter is having a tough time with his relatives (yet again). He runs away after using magic to inflate Uncle Vernon’s sister Marge who was being offensive towards Harry’s parents. Initially scared for using magic outside the school, he is pleasantly surprised that he won’t be penalized after all. However, he soon learns that a dangerous criminal and Voldemort’s trusted aide Sirius Black has escaped from the Azkaban prison and wants to kill Harry to avenge the Dark Lord. To worsen the conditions for Harry, vile creatures called Dementors are appointed to guard the school gates and inexplicably happen to have the most horrible effect on him. Little does Harry know that by the end of this year, many holes in his past (whatever he knows of it) will be filled up and he will have a clearer vision of what the future has in store…



Saturday, March 28, 2015

Resepi DORAYAKI Favourite Doraemon !

Assalamualaikum.

Baru lepas tengok cerita stand by me Doraemon. ceritanya sedih woo. dapat rasa friendship antara nobita dan doraemon. memang terasa kehilangan doraemon bila dia terpaksa pergi ke masa depan. Nobita memang sah2 ah sedih bukan kepalang macam patah seribuu hatikuu.. bila doraemon pergi meninggalkan akuu.. haha menyanyi sat. tau2 je lah hidup dia tanpa bantuan alatan canggih doraemon tu.

Eh aku bukan nak review cerita tu haha. memandangkan ada kaitan dengan cerita ni, aku pun sekali combine biar kasi feeling sikit. Kalini kita masuk ke segmen memasak muahahahah. sebenarnya, idea nak try buat dorayaki ni bermula daripada tengok cerita doraemon tu lah! nampak doraemon makan favourite dorayaki dia tu terus meleleh nak rasa sekali. so aku search ah google. sekali search, berlambak resepi kat google . behee aku dengan senang hati nak share ah hasilnya !




Bahan-bahan

100gm tepung kek atau tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
60gm gula halus
2 sudu madu
2 biji telur
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil esen vanila

Inti asal 

Red bean, atau 'Anko' nama jepun dia.

Suggestion lain untuk inti

Coklat jenama apa pun tak kisah . (kalau letak coklat Hershey atau nutella mesti umphh!)

Vanilla 

Blueberry 

Rasberry

Banyak lagi lah. terpulang nak letak apa. tapi lari sikit ah dengan doraemon punya dorayaki.


Cara-cara:

1. Pukul Telur dengan gula sehingga kembang


2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.


3. Masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak kedalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik.


4. Panaskan kuali yang tidak melekat, masukkan 1/4 cawan adunan dan buatkan bulat.


5. Masak adunan sehingga perang atas dan bawah.


6. Letakkan inti ditengah-tengah dorayaki. Tekan dorayaki dihujung. Siap untuk dimakan.


Nah tengok youtube untuk lebih faham :) kasi orang jepun yang explain 


Senang kan nak buat :D em dorayaki bawah ni mana nak dapat weh T_T macam sedap je.


Comelnya dorayaki Doraemon !! nak juga macam ni punya ;_;


Ok bye. aku nak date dengan doraemon sambil makan dorayaki. kasi sikit dorayaki from japan doraemon ? aku punya ala2 Malaysia punya je ah :D HAHA





Watch Online [ Harry Potter and the Chamber of Secrets ]



HD screen with subtitle English

Storyline
Forced to spend his summer holidays with his muggle relations, Harry Potter gets a real shock when he gets a surprise visitor: Dobby the house-elf, who warns Harry Potter against returning to Hogwarts, for terrible things are going to happen. Harry decides to ignore Dobby’s warning and continues with his pre-arranged schedule. But at Hogwarts, strange and terrible things are indeed happening: Harry is suddenly hearing mysterious voices from inside the walls, muggle-born students are being attacked, and a message scrawled on the wall in blood puts everyone on his/her guard – “The Chamber Of Secrets Has Been Opened. Enemies Of The Heir, Beware” .


Wednesday, March 25, 2015

#throwback Choral Speaking Competition

Assalamualaikum.

Tengah sibuk kemas file document picture tu, terjumpa pulak gambar choral speaking last year. best weh. serius sweet moment & memories ever. Dapat jumpa budak sekolah lain, pastu speaking2 dengan diaorg. pergh best gila. tapi aku ni pemalu sikit ah nak speaking banyak2. hehhee. kena asah lagi speaking English ni. untuk masa depan dan juga ilmu pengetahuan en. lagipun SPM akan datang English wajib lulus selain daripada bahasa Melayu dan Sejarah. Ok meh throwback kejadian competition tu berlangsung. ceh :3



Even tak dapat 1st, Top ten pun jadi lah. Kami dapat number 6 daripada 23 sek tak silap. happy ah gak dengan pencapaian tu :)

Compete from another school !  hee best dapat berkenalan hewheww.


Ok get ready guys. we're gonna make the best performances ever!! 
anyway, ini cikgu aku yang amek gambar. hee aku tengah get ready jalan tu ha haha.

nah. video over excited mengalahkan sek yang dapat first place. caiyokk ah! haha. Klik HERE!


Our performances

Pengalaman aku masa datang sek High school ni, macam2 ragam pakaian yg sek lain pakai masa perform tu. then, masa pegi kantin sek tu, ada yang cuba tackel ah, minta no phone. haha macam2 je ah budak sek tu. pastu boleh ah sikit2 speaking dengan cina & india. kejadian ni kat kantin gak haha.
Nice experience anyway :)

Ok itu saja cerita harini. hehhe :)



Watch Online [ Harry Potter and the Sorcerer’s Stone ]



HD screen with subtitle English

Storyline 
Harry Potter and the Sorcerer’s Stone is the first film in the Harry Potter series based on the novels by J.K. Rowling. It is the tale of Harry Potter, an ordinary 11-year-old boy serving as a sort of slave for his aunt and uncle who learns that he is actually a wizard and has been invited to attend the Hogwarts School for Witchcraft and Wizardry. Harry is snatched away from his mundane existence by Hagrid, the grounds keeper for Hogwarts, and quickly thrown into a world completely foreign to both him and the viewer. Famous for an incident that happened at his birth, Harry makes friends easily at his new school. He soon finds, however, that the wizarding world is far more dangerous for him than he would have imagined, and he quickly learns that not all wizards are ones to be trusted.


Sunday, March 22, 2015

Review novel [Fixi] Pinjam


Sinopsis

Shahrom seorang peminjam. Shahrom boleh pinjam apa saja. Jarang orang tahu Shahrom telah meminjam daripada mereka. Kebolehan Shahrom meminjam telah diasah sejak dari kecil lagi.

Mula-mula barang yang Shahrom pinjam adalah barangan fizikal. Kemudian dia asah kebolehannya sehingga dia boleh pinjam pemikiran manusia. Selalunya ketika Shahrom pinjam pemikiran orang lain Shahrom akan gunakannya untuk lakukan apa yang dia tidak berani lakukan dengan tubuhnya sendiri.

Satu hari Shahrom telah melakukan sesuatu yang tidak mudah dimaafkan. Untuk menyelamatkan dirinya, Shahrom bersembunyi di dalam satu tubuh yang menyebabkan dia terperangkap di dalamnya.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Review aku

Pergh cuti ni memang banyak novel aku baca. ni yang ketiga. memula aku baca sinopsis dia macam gempak je. Aku pun ada tertanya-tanya juga la apa akan jadi bila dia masuk badan orang tu? I mean badan dia tu macam mana nanti? ingatkan boleh tukar-tukar badan dan fikiran. rupanya sangkaan aku meleset.

" Pinjam " ni perkataan baik bagi " Mencuri ". itu falsafah Shahrom. eleh cakap je la yang engko nak cover, haha. dari sek rendah dia suka "pinjam" dari benda simple jadi besar. seram gak kecik-kecik dah pandai "pinjam". ish ish, makbapak dulu kalau anak buat salah apa lagi memang kena besit ah!

Tapi mak dia tak perasan pun Shahrom ada sifat "pinjam" ni. haih sampai kebesar la perangai dia camtu. susah nak dibimbing bila dah masuk asrama. time tu dia punya kebolehan "pinjam" ni dah upgrade. Serius pelik, boleh pula dia "pinjam"otak dan badan orang ye.

Shahrom ni mula sedar yg dia ada kebolehan tu bila dia fikir nak masuk badan cikgu dia sebab nak faham apa yg cikgu tu ajar. saja je berangan si shahrom ni. secara tiba2 dia ada dalam badan cikgu tu dan dengar apa yang otak cikgu fikirkan. sejak tu dia mula "pinjam" badan orang lain pula. tapi dia berani buat kat Jamal je dulu, roommate dia dalam asrama. Jamal ni tak sedar pun Shahrom selalu masuk badan dia. Weird kan?

Zaharuddin, sedara Shahrom benci betul dengan dia. mula2 aku tak faham kenapa nak berdendam bagai. takkan sebab dulu Shahrom pernah kantoi dengan sedara dia pasal dia pernah curi duit mak lang. dah lama kot benda tu terjadi takkan takleh lupa kot?

Rupanya ada sebab lain! nak tahu apa? kena baca la jawapnya haha. korang takkan terlintas pun ending dia macam mana.




Saturday, March 21, 2015

Watch Online [ The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 ]



HD screen with subtitle English

Storyline

The final Twilight Saga begins with Bella now a vampire learning to use her abilities. And happy to see her daughter, Renesmee is flourishing. But when someone sees Renesmee do something that makes them think that she was turned. This person goes to the Volturi, because it is a violation to turn a child. And the penalty is death for both who turned the child into a vampire and the child, cause they deem a turned child too dangerous. Alice gets a vision of the Volturi coming after them. So the Cullens try to convince them that Renesmee is not a threat. So they ask friends and family to come stand with them. But when someone who has it in for the Volturi shows up and tells them they should be ready for a fight. And they get ready.



Flower


Aku suka bunga. sebab dia ada macam-macam warna, bentuk, bau harum tu. lagipun tenang mata memandang. Ini cuma gambar je. saja jadikan koleksi. kalau nak, ambil la tapi jangan semua. membaziaq amalan syaitan. enjoy real colour and editing flower :D

Sunflower

Daisy Flower





Aktiviti cuti sekolah

Assalamualaikum

Hujung minggu patutnya jenjalan dengan family tapi kitaorg lebih cenderung layan cerita Hindustan. ok best jugak tu :D Aku macam biasa bila dah bukak laptop benda pertama buka mesti dashboard blog. mihmih haruslah dah dapat idea nak mengarang dan tetiba tangan rasa gatal tak sabar nak menaip. can you imagine this? ok let's go to the main point of entry.

Aktiviti cuti sekolah

1. Blogging

Benda yang selalu aku buat sebagai satu hobi. Bukan setakat cuti sekolah je. Bila-bila masa free aku akan bukak. Dalam seminggu mesti ada entry incase kalau laptop rosak ke atau tengah holiday. Faktor ni lah yang selalu blogger alami kan? Tak termasuk sekali yang busy kerja ke apa. fuhh demi minat mendalam terhadap dunia blogging tu semua bukan masalah kepada TAK DAPAT UPDATE BLOG . salute blogger cemni weh. even aku pun bukan tiap-tiap hari update blog or we just call it as blogger suam suam kuku je.

2. DIY 

Aku bolehlah dikategorikan sebagai peminat DIY. That means aku suka recreate benda jadi lawa dan kreatif. Inovasi sendiri kan mihmih. Meh aku kongsikan DIY yang pernah aku buat.

Tote bag create by aku. haha

Bookmark and bracelets by me & sister

Bookmark dengan bracelets tu aku ngan adik nak jual. saja buat bisness. nampak macam tak siap lagi je en. aduh ni baru first level. senanya dah siap tapi malas nak snap. mihmih 

3. Belajar Memasak

Dah namanya 'anak dara' mestilah kena pandai masak. wiwiwi nak kata dah pro takdelah pro mana. Aku ambil kesempatan untuk masuk dapur pergi berguru dengan chef terhandal iaitu ibu aku sendiri meh.  tak ke gitu anak perempuan kena buat? (hahah acah) :3

4. Attend kelas tambahan

Aku PT3 tahun ni. cikgu pun semangat ajar kitaorg. Yelah siapa taknak anak murid dia pandai kan. So, sambil cuti ni pun, kena juga study mihmih.


Ok itu saja aktiviti cuti sekolah aku :D baru update walaupun lagi 2 hari nak kena sekolah balik. anyway wish me luck untuk competition solar cooking! kalau tak dapat aku membebel dekat blog ni ha. HAHA



Watch Online [ The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 ]



HD screen with subtitle English


Storyline


Bella and Edward are to marry. Jacob becomes upset when he learns that Bella is planning to consummate the marriage on her honeymoon. The wedding over, Bella and Edward spend their honeymoon on the Cullen’s idyllic private island. But, to their dismay, they discover that Bella is pregnant. The fetus is growing at an accelerated rate and everyone fears for Bella’s safety. Will she go ahead with her pregnancy, whatever the cost? The Quileutes close in as the unborn child poses a threat to the Wolf Pack and the towns people of Forks.


Thursday, March 19, 2015

Review novel [Fixi] Awan


Sambungan novel bestseller AJAIB.

Budak ajaib — aku suka panggil Izaq begitu sebab dia ada deria keenam. Dia pernah cakap yang dia bagaikan bintang, aku pula bagaikan awan, Kami bersahabat baik, kawan rapat, BFF - labelkan apa saja tentang bersahabatan kami (asalkan bukan gay couple).

Namun siapa yang sangka, bintang akan berhenti dari bersinar, sedangkan awan terpaksa berarak lalu membelah waktu?

Disebabkan deria specialnya itu, dia terpaksa mengharungi perjalanan hidup yang matang pada usia yang masih muda. Dia perlu kuat untuk melawan segala yang mengganggunya, lebih-lebih lagi apabila entiti itu kerap hadir mengingatkannya supaya 'jangan percaya'.

Tapi... jangan percaya kepada siapa?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Review aku

Ha ni sambungan cerita Ajaib yang aku review haritu. Cerita sekarang dah berubah, watak pun orang lain pegang. Iaitu Fa'iq watak baru dalam cerita ni. Dia pulak boleh baca fikiran orang. gempak betul. dia dan Izaq jadi kawan baik sejak masuk sek menengah. Firdaus, kawan lama Izaq dah pindah jauh, sedih.

Diaorg berdua ni kira saling lengkap melengkapi ah. masalah remaja pun makin bertambah dan agak teruk. Diaorg selalu bersama di mana saja. Kalini masalah remaja lebih mendalami dengan membaca fikiran orang lain. (watak utama Fa'iq la katakan)

Nak dijadikan cerita, Izaq selalu cerita kat Fa'iq (dalam minda je Fa'iq dah dapat baca) tentang hantu dulu yg datang dalam hidup dia. Tah tetiba ganggu dia. Izaq tak tau apa yang hantu tu nak, tapi dia selalu cakap "Jangan percaya". Pastu kekadang dia pernah nampak wajah Nadirah, tapi dia tahu tu bukan Nadirah. Apasal dia ikut iras Nadirah? serabut betul. rindu pun masih ada.

Satu hari nak pi sek, diaorg terlanggar dengan motor. nasib baik luka sikit je. tapi apa yg buat Fa'iq tertanya-tanya dalam fikiran budak bawa motor tu, macam seram. Dia baca fikiran budak tu "Ada jeritan yg panggil nama Diyana pastu dia nampak gunting tetiba gelap.Dia pun segera siasat latar belakang budak tu.

Entah macam mana dia dengan Izaq boleh terjumpa muka yg seiras Nadirah. mula la part sendu Izaq. dia macam tak percaya, muka orang tu sama macam Nadirah, cuma personaliti dan nama je lain. mereka mula berkenalan secara tak sengaja sebab tengah siasat siapa diyana dan terjumpa dengan Izyan. Daripada perjumpaan tu boleh terbit rasa cinta. er ini agak complicated.

Akhirnya macam mana? Sila la baca eh hehe. Cerita pasal fairy oddparents real memang sedih. baca part tu juga. to be honest, Fa'iq banyak adik angkat. eh haha ada 2 je. sayang betul dia dengan adik angkat dia tu. Dan the reason Izaq nampak hantu dulu pun akan terbongkar if korang baca. Izyan tu emm adalah kena mengena dengan diaorg. Tak lupa juga kisah menyayat hati Fa'iq tentang zaman kecik2 dia.

P.s: aku tak feel sangat watak Fa'iq ni. Izaq lagi best kot sebab dia baik, jujur, setia dan innocent. cewah, kalau dah suka camtu ah xD




Watch Online [ The Twilight Saga: New Moon ]



HD screen with subtitle English

Storyline

After Bella recovers from the vampire attack that almost claimed her life, she looks to celebrate her birthday with Edward and his family. However, a minor accident during the festivities results in Bella’s blood being shed, a sight that proves too intense for the Cullens, who decide to leave the town of Forks, Washington for Bella and Edward’s sake. Initially heartbroken, Bella finds a form of comfort in reckless living, as well as an even-closer friendship with Jacob Black. Danger in different forms awaits.



Wednesday, March 18, 2015

Review novel [Fixi] Ajaib

Cover buku dari laman web Fixi

Sinopsis buku

“Cikgu, masalah saya, saya boleh nampak hantu. Cikgu yakin cikgu boleh tolong saya?”

Hidup ni gelap – Walaupun aku dapat melihat lebih daripada manusia lain.
Tapi tanpa kegelapan tu, aku tak mungkin nampak bintang yang bercahaya..
.
Selain kita ada ‘mereka’ – yang kebanyakan kita tak nampak.
Dalam kita ada ‘itu’ – yang kita simpan sendiri.

Nama aku Izaq. Dan ini kisah kami, budak-budak berumur 12 tahun yang terperangkap dalam masalah orang dewasa: ‘mereka’, ‘itu’, dan sedikit yang AJAIB.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Review aku

Tengok cover pun dah tahu gempak. Serius ni antara novel thriller yang aku minat gila. So, rasa semangat ah nak cerita kat sini nanti ada masa boleh flashback. Kalau korang minat, boleh lah try baca. Anyway aku nak bagitau awal-awal yang aku suka betul watak Izaq. serius aku tak pernah rasa camni. [suka?] dalam fantasi je la haha.

Izaq sejak umur 3 tahun boleh nampak hantu (benda ghaib), tapi dia tak pernah tegur pun. yelah, buat apa nak cari pasal kang tak pasal-pasal kena pulak. Bila dia berumur 12 tahun, macam-macam cabaran yang kena dia hadapi. bila naik ke alam remaja memang banyak benda yang mereka mudah terpengaruh.

Bagi aku Izaq memang tabah. Dia tak mudah terpengaruh dengan kawan sebaya dia. macam-macam kes aku baca pasal kawan sekelas dia. tak sangka punya teruk perangai budak sekarang ( I guess, tapi tak semua ah, depends).  Contoh kes yang dilalui Izaq ialah berdepan dengan kawan2 dia yg ada masalah.

Afifah 
Family dia kaya. tapi kesian, parents dia busy dengan kerja sampai jarang sangat balik rumah. dia pun rasa seolah2 terabai. rasa sunyi yang membuatkan dia bercinta dan cuba buat maksiat untuk hilangkan rasa sunyi. pastu ada satu hari dia cuba bunuh diri sebab tak tahan hidup macam tu. Izaq datang bantu, dan tolong Afifah kembali ke pangkal jalan. 

Aidil, Rosyaimy, Fatin, juga kawan dia yg ada masalah macam gay, pastu ada terlibat dengan samseng, dan masalah dalaman. (baca kalau nak tau dengan lebih lanjut.)

Kawan baik dia Firdaus. Kamcing lah katakan. Sedih gila do lastly diaorg terpaksa berpisah. Cikgu Zahfran guru kauseling pun banyak bantu dia dan bagi nasihat tentang keistimewaan dia boleh nampak hantu. Adalah beberapa scene dia lawan hantu, sebab dah terdesak waktu tu. 

Ha! part yang aku tak dapat lupakan ialah ada seorang budak ni suka Izaq. Tapi kesian, dia meninggal lebih awal. Izaq sampai sekarang terbayang Nadirah, budak yg suka dia. kira suka sama suka tapi tak couple ah. sekadar jumpa dan senyum dah cukup bagi dia. Tapi dia confuse, dia selalu nampak Nadirah dalam realiti. Kat luar kelas, kantin, tapak perhimpunan, seluruh bagunan sekolah. Dia tak pasti siapa sebenarnya yang dia jumpa tu tapi apa yang dia tahu, dia rindu Nadirah. awh T_T . terharunyaaaaaa. 

Wey, aku cerita panjang lebar ni. haha dah terlebih detail rasanya ni. overall, kalau diberi pilihan, aku nak watak Nadirah sebab Izaq suka dia. sambungan cerita ni ada dalam novel Awan. waktu tu Izaq dah form 3 dah, sebaya aku! nanti aku review :)



Liebster Award tagged by Intan Sofiya

Hi assalamualaikum. Ini liebster award kali ketiga aku kena tag. Yeyeh! Kalini dari blog Intan Sofiya. comel je blog :D

  •  Favourite song(s) ? 
adui, kata bukan KBAT. tapi rasanya soalan macam dah KBAT je ni, haha. Dok ah, aku minat banyak lagu. Tapi buat masa sekarang ini yang aku minat (memang selalu tukar kahkah)

Melayu - Mewangi by Akim
English -Yellow flicker beat by lorde ( lepas tengok mockingjay terus minat nak dengaq)
Korea - 12.30 by beast (even though dah lama but still the best!)

  • Kalau sedih , selalu pergi mana ? And beri sebab .  
Ke bilik je la. takde tempat selain bilik untuk aku lepaskan "air mata" bila terlampau sedih. ok tu lumrah.

  •  Antara mak dengan ayah , mana lebih rapat ? 
Saya anak mak hehe.

  •  Favourite singer(s) ? 
Lorde, suara dia luarbiasa bagi aku. and then Sia. suara dia gempak kat chandelier. err, Akim suara lunak buat orang fall in love kah! tu je kot, buat masa ni.

  • Benda yang paling taksuka or malas nak buat kalau disuruh ? 
" bak remote tv tu. "

" Eh ada tangan amek sendiri. "

ha gitu ah antara perbualan aku dan adik. benda remeh memang boleh bawak gaduh heh.

  •  Oreo or Nutella or Milo ? 
Oreo. I setia dengan oreo dari dulu.

  • Facebook or Twitter ? 
Facebook selalu on. tapi lebih suka ke twitter :)


DONE jawab soalan KBAT. kah kah. anyway aku malas nak perah otak tanya soalan bagai. so sampai sini je la eh. ok adios

Watch Online [ The Fault in Our Stars ]



HD screen with subtitle English


Hazel and Gus are two teenagers who share an acerbic wit, a disdain for the conventional, and a love that sweeps them on a journey. Their relationship is all the more miraculous, given that Hazel’s other constant companion is an oxygen tank, Gus jokes about his prosthetic leg, and they met and fell in love at a cancer support group.


Watch Online [ The Hunger Games Mockingjay Part 1 ]


Screen 720p Bluray HD with english subtitles

The Hunger Games Mockingjay – Part 1 (2014) Plot 

With the Games now destroyed and in pieces, Katniss Everdeen, along with Gale, Finnick and Beetee, now end up in the so thought “destroyed” District 13. Under the leadership of President Coin and the advice of her friends, Katniss becomes the “Mockingjay” and the symbol of rebellion for the people.


Movie Trailer 





Tuesday, March 17, 2015

Wordless Wednesday : LUARBIASA

Assalamualaikum


Aku ada surprise nanti, Jeng jeng jeng
 
 

Whateverville March Giveaway

Klik banner untuk sertai

" Education is the most powerful weapon which you can use to change the world "
-Nelson Mandela-

Apa yang menarik pasal quote ni pada aku ialah bila rasa malas belajaq tahap kritikal, memang aku akan monolog sendiri sambil ingat quote ni. Pastu mulalah otak melayang jauh pikiaq masa depan. baru rasa seram nak tempuhi dunia yang banyak onak duri. cewah. tapi,serius aku takut masa depan. sebab tu dari sekarang kena plan ada cita-cita dan tetapkan pendirian tu. ok tetiba rasa panjang berjeler pula cerita pasal ni hehe.

P.s : Tiada Instagram

RedBellas - Segmen Keep Calm & Follow Me

Klik banner untuk sertai

P.s : dah lama follow blog dan takde instagram

Tamat 31 March 2015

Watch Online [ The Hunger Games Catching Fire ]



With Hd Screen -- No subtitle English

Do enjoy anyway :)

Storyline

A year after winning the 74th Hunger Games, Katniss Everdeen and her partner, Peeta Mellark must go on what is known as the Victor’s Tour wherein they visit all the districts. But before leaving, Katniss is visited by President Snow who fears that Katniss defied him a year ago during the games when she chose to die with Peta. With both Katniss and Peeta declared the winners, it is fueling a possible uprising. He tells Katniss that while on tour she better try to make sure that she puts out the flames or else everyone she cares about will be in danger. But unfortunately she fails to do that. So Snow decides to enact what is known as the Quarter Quell, the right to make a change to the Hunger Games, which he is allowed to do every 25 years. He decides to hold an edition of the Hunger Games wherein previous winners will compete again. Their mentor Haymitch thinks their best chance to survive is form an alliance with some of the others.


Segmen follow back Kisahati Wanie

Klik banner untuk sertai

Jom support blogger wanie. kesian blog lama kena virus. saya faham rasanya bila terpaksa buang blog lama yang kita sayang sangat tu . T_T

Monday, March 16, 2015

Watch Online [ The Hunger Games ]



With Subtitle English & Hd screen. Do enjoy :D

Storyline

In a dystopian future, the totalitarian nation of Panem is divided between 12 districts and the Capitol. Each year two young representatives from each district are selected by lottery to participate in The Hunger Games. Part entertainment, part brutal retribution for a past rebellion, the televised games are broadcast throughout Panem. The 24 participants are forced to eliminate their competitors while the citizens of Panem are required to watch. When 16-year-old Katniss’s young sister, Prim, is selected as District 12’s female representative, Katniss volunteers to take her place. She and her male counterpart Peeta, are pitted against bigger, stronger representatives, some of whom have trained for this their whole lives.



Sunday, March 15, 2015

How to contact me

Assalamualaikum. hai ppl

Kalau ada sebarang benda penting nak dibincangkan atau apa-apa sahaja benda berkaitan, boleh contact saya di



Email : firzanahazhar7@gmail.com





Kalau ada Invitation Bloggers, sila email. Untuk advertorial, collaboration, review produk ataupun review blog, saya lebih prefer bincang pada email seperti di atas. harga tertahluk kepada isi entry yang mahu diletak. saya takkan mintak bayaran melebihi RM30 :) seriously. if nak saya review product tanpa bayaran saya ok je selagi semua kos postage dan product ditanggung oleh sponsor. Bawah ni untuk lebih details tentang syarat dan harga yang dikenakan

Syarat 

Untuk review produk : bahan tidak rosak , belum expired, halal dan selamat digunakan

Untuk review blog : boleh beritahu kelebihan blog dan apa sahaja yang menarik tentang blog anda

Untuk collaboration : email untuk bincang

Untuk advertorial : email untuk bincang

Harga

Review produk : percuma (tak termasuk harga produk dan postage)
                                        
Review blog : RM5 + sticky entry selama seminggu

Advertorial : RM30

Collaboration : make a deal first

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Easy. Email atau inbox pada Facebook. InsyaAllah saya tak ada nak cekik darah bagai. kalau bayaran tak sampai RM10 boleh bayar guna top up. Kalau lebih tu nanti saya kasi No account bank. Senang :)


Sekian.


Solar cooking Ideas

Assalamualaikum,

Aku nak memperkenalkan solar cooking iaitu memasak menggunakan tenaga cahaya. Ok memang agak weird budak macam aku ni amek berat pasal benda ni--yang melibatkan ilmu duniawi dengan carian di internet tanpa dorongan daripada sesiapa. Ok bab 'tanpa dorongan sesiapa' tu tipu belaka.

Al kisahnya, cikgu sains tanya kelas kitaorang,

 " Ada tak nak sertai pertandingan solar cooking? "



Ah mulalah aku tunjuk muka blur waktu tu (tak faham menda cikgu kata heh.)

" Alah yang masak-masak pakai matahari "

Ok lagi blur. eh sat. asal aku masa kecik-kecik dulu tak pernah terpikiaq nak main masak-masak guna cahaya matahari. sadis, kalau tak mesti boleh masak kentang sampai hangus punyalah. Ok merepek, tapi aku syak otak-otak aku masa tu belum berkembang dengan hebatnya. lel aku ada banyak otak. tu la, aku simpati sangat dengan rama-rama, ulat beluncas dan belalang kerana aku jadikan mereka bahan eksperimen sendiri. kejam sungguh. takpa, zaman innocent dulu takyah nak kenang.

Tapi kan, yang aku kagum, ramai betol kawan aku nak join competition tu. Aku nak join tapi kasi chance ah (kononnya) sampailah 2 hari kemudian, semua masih berebut nak sertai sebab cikgu cuma nak pilih 3 orang je. Keputusan belum muktamad lagi. kesian cikgu pening kepala nak pilih yang terbaik. So, she ended up dengan buat pertandingan peringkat kelas. That means antara ramai2 tu dia hanya pilih 3 yang terbaik untuk lawan.

Tapi! ( aduh, tapi lagi. ) bila cikgu panggil " Siapa yang nak sangat join tu ? Meh ke depan " dah kenapa semua diam macam cengkerik. eh at least cengkering ada keluar bunyi " krik krik " HAHA lawaknya. still tak ada siapa yang keluar. apasal diaorg ni? Wah, aku dah nampak Izzudin dan Haikal keluar. yang lain lagi mana?

Tetiba hasrat dihati nak sertai sekali, mana tau ada rezeki. aku pandang mas, kawan sebelah. dia kata pergi je la. Oh faham dia memang tak minat. Tapi masa tu aku dah bangun -- angkat kaki lagi. diaorg semua dah clap clap bagai. serabut aku. Ah lantak aku seorang je perempuan. Yes dah takda penyingkiran lagi sebab cukup 3 iaitu aku, budak laki dua org tu.



What? ada lagi yang pi depan -ainin , syahidah-  OK chill la jangan stress. bersyukur sikit ada perempuan selain dari aku walaupun aku dah rasa cukup compete sekarang ni. So now here I am, tengah menulis balik peristiwa bagaimana aku terjebak dengan benda ni. Sekali check perenggan atas pergh kemain banyak aku menaip. takpa pengalaman. Aku pun nak kumpul maklumat ni letak kat blog, sebab aku yakin benda ni takkan hilang.

Sambil tu boleh bagi idea bagi yang kreatif dan sokongan padu pada aku. ceh manjanya anak sulung mak ni :3


Solar cooking Ideas

AdvantagesDisadvantages
General characteristics
  • Easy and cheap to make
  • Can be collapsed for storage or transport
  • Lower temperatures.
  • Can't fry foods.
  • Cooks only 1-2 pots of food.
Fun-Panel 45 degree view
  • Built in about an hour from one large cardboard box or from two medium-size sheets of cardboard
  • Doesn't require a large flat sheet of cardboard like the CooKit does
  • Easy to adjust for different sun angles
  • Great cooking power
  • Very good for winter cooking in temperate regions
  • Not waterproof
  • Might be difficult to use in equatorial climates where sun rises to straight overhead.
Windshield Shade
Windshield shade
  • Fastest cooker to make.
  • Waterproof
  • Only feasible where windshield shades are sold
Cookit
CooKit
  • Folds to the size of a large notebook for storage or transport
  • Not waterproof
  • Cooks best when the sun is high in the sky.
Sunny Cooker
Sunny Cooker - LSA 1
  • Uses less cardboard than other panel cookers
  • Not waterproof
  • Might be more difficult to use at mid-day in equatorial climates where sun rises to straight overhead.

Saturday, March 14, 2015

FIRST GIVEAWAY BY MAMA3FARHANAH

Klik banner untuk sertai

Shawl × 3 pemenang
Purse comel × 2 pemenang
Frame gambar × 2 pemenang
Note book + pensel × 3 pemenang
Keychain × 3 pemenang
Fridge Magnet × 3 pemenang
Sheseido Mask (3) × 2 pemenang
Top up RM5 × 2 pemenang


Giveaway ini akan berlangsung dari 5 Mac - 25 Mac 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)

http://mama3farhanah.blogspot.com/2015/03/calon-calon-pemenang-first-giveaway-by.html?m=1

February Giveaway by Mellya and Friends

Klik banner untuk sertai

Instagram : Tiada

Tag




Terima Kasih Nuffnagers!

Hi Assalamualaikum :)


Alhamdullilah, tak sangka ada yang sudi klik nuffnang kat blog aku. hekeleh touching jap T_T So, tanda aku appreciate hangpa semua ni dengan membuat entry penghargaan dan klik balik ah nuffnang cun kat blog tu :) hiks 1-1 (adil)


yeay terima kasih semua kerana menambah duit poket aku!! HAHAHA


er. sounds tamak .

Review [Novel] Lafazkan Kalimah Cintamu

Assalamualaikum, ada peminat novel cinta tak kat sini? aku nak recommend novel ni ha.


Sinopsis novel

Tengku Aqilah seorang anak yang disisih oleh bapa kandungnya sendiri. 13 tahun Tengku Aqilah hidup di perantauan membina kehidupannya seorang diri. Kepulangannya ke pangkuan keluarga telah membuka tirai luka dalam hidupnya.

Tengku Natasha tidak pernah padam api dendam terhadap adiknya. Dia telah menggunakan tiket sebagai anak kesayangan Tengku Hisham, memperlekehkan Tengku Aqilah dengan memberikan jawatan sebagai penyambut tetamu merangkap tea lady di syarikat milik keluarga mereka. Demi untuk menagih kasih seorang bapa Tengku Aqilah akur jua.

Tengku Ryan Ameer, jejaka tampan kacukan Inggeris melayu itu begitu membenci gadis ini, mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus.

Tengku Aqilah sedar di mata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebencian terhadap dirinya.

Mampukah Tengku Aqilah menggapai kebahagiaan dalam hidupnya? Mampukah Tengku Aqilah terus menagih kasih dari bapanya? Begitu utuhkah api kebencian Tengku Ryan Ameer pada dirinya?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My review 

Dari mula lagi cerita dia memang sedih. Tengku Aqilah ni, sejak dilahirkan lagi sudah di benci oleh bapa kandung sendiri. Kerana isteri yang melahirkan Tengku Aqilah sah hidap kanser payudara. Waktu tu dia tengah mengandungkan Tengku Aqilah, so agak bahaya nak operate sebab akan menjejaskan anaknya. Akhirnya, dia sanggup menanggung derita seumur hidup sampai waktu ajalnya.

Bapa dia benci Tengku Aqilah. Sebab dia tak terima takdir yang isterinya mati. Kira, dia salahkan anak tu la. tapi sampai bila nak benci? Sanggup dia tendang Aqilah belajaq luar negara. semata-mata taknak tengok muka dia yang ikut iras arwah isterinya. bagi aku elok juga ah tu, Aqilah pergi sementara waktu. eh?

Tapi sampai bila dia nak sembunyi. Dia harus juga tempuhi semua ni, kerana wasiat arwah ibunya dia sanggup balik ke Malaysia dan kerja di bawah syarikat bapanya. Demi berbaik semula dengan family dia. hm, kakak dia Tengku Natasha pujuk rayu ayahnya supaya dia kerja situ sebab ada agenda lain! btw, dia ni memula pakwe Tengku Ryan Ameer (amboi kau nama) but, lastly adalah happy ending bagi semua ;) yeah gitu lah ceritanya. nak lagi detail meh le baca sendiri. nanti ada satu part diorang dilanda konflik, memang berair mata aku tau T_T serius 



Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada  jam 12.30 tengah hari 22 Februari 2015 sehingga 12.30 tengah malam 15 Mac 2015. Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. 

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
DiariJejakaHangat |  Suhailah | Syafiqah | Fadzi | Wanrus | Solehah | Nazirah | Fara | Zuhaira | Isra | Kathy | Rbain
2. Wajib Like Fanpage Sponsor













 3. Wajib Follow Instagram Sponsor
DiariJejakaHangat | Suhailah | Wanrus
4. Tambah Google Plus Sponsor
+Mohamad Khairil 
5. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015
6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 
 Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :


Kredit utk Mialiana

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
20 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 Mac 2015.
 Good Luck!!

P.s : Tiada Instagram 

Awesome Giveaway by FatinDiana

Klik banner untuk sertai

Hadiah:
Hadiah misteri x 1 <-- klik link ni, pilihan hadiah
Topup RM5 x 2
Topup RM10 x 2
Cash RM20 x 1
Tudung plain AJ x sehelai
Shawl butterfly x sehelai
Tudung instant (sehelai) & tshirt (sehelai) x 1
Mini teddy bear x 1
Button badge x 1
1 botol Choco Rice x 2
Peppermint Shaklee bernilai RM45 x 1 botol

Tarikh tamat: 21th March 2015, 10pm

P.s : Tiada Instagram.