Tuesday, December 16, 2014

Musim sales online Malaysia

Assalamualaikum. hai ^^


wiwiwi ada dengar tak musim sales online Malaysia? siapa yang tak exicted kan bila tahu ada musim sales online dimana ramai yang tak sabar nak cuci-cuci mata dan shopping sakan (yeah kita geng!). lagi-lagi bila ada sales yang dari harga asal dia beribu beratus tu boleh jatuh macam durian runtuh. even barang yang brand pun dapat harga cheaperrrrr dan mempu dimiliki wehh (gosok mata sat). mihmih tapi rata-ratanya yang suka shopping adalah wanita kan? Lelaki pun suka jugak meh (back up siapa yang gila shopping gak).  hahah sorry boys but you're not as crazy as girls do during kebabom sales :p

Imagine if girls be like this. aww, so lucky you T_T

Well, that’s the natural order antara lelaki dan wanita. Sesuatu yang kita tidak dapat elakkan. Kebanyakkan wanita sememangnya teruja kalau bab-bab shopping ni. hahahah even aku pun jadi tak keruan kalau nampak benda lawa sikit wehh. Tapi kan, pernah tak korang tertanya-tanya kenapa benda tu boleh berlaku? Kenapa majoriti lelaki pula tidak seperti wanita? Well there’s must be a good reason behind it. wiwiwi lets check it out!

Sebab Wanita Suka Shopping 


1. Untuk memperoleh tawaran yang terbaik dimana dapat menjimatkan wang serta diskaun hebat !

Penjelasan ini cukup mudah dan paling boleh diterima oleh logik akal (pasti meh!). Siapa yang tak nak diskaun up 50% atau terus ke 95%? Arghh sales paling gila tu T_T.  lagipun Kita pun dapat jimat duit pastu berpeluang lagi berbelanja lebih Dengan duit balance  yang Ada tu kan.berbaloi oii. kuantiti barang yang melebihi had  Dari Segi perbelanjaan yang Kita keluarkan hewhew. wiwiwi kalau aku dengar sales buy 3 FREE 1 , mesti aku beli. lagi-lagi barang favourite aku wehh

 Lari woihh cepat grab semua!! Sales gila-gila ni!!


2. Impulse purchase & obsess 

Alasan ni pula sememangnya sangat sinonim dengan wanita setiap kali ada yang bertanyakan kepada gigirls kenapa mereka sering berbelanja ketika musim sales online Malaysia. Tak semua orang faham namun itulah hakikatnya. Kadang-kadang kita memang terlepas dari godaan nafsu yang nakkan barang tu ikut keinginan kita kan. Inilah yang membezakan antara lelaki dan wanita shopping ketika sales. So lelaki tak usahlah nak pening-pening kepala tengok perempuan yang berperangai sebegini ketika sales. sebab time tu lah kami boleh bershopping sakan :p


3. Joining in the crowd 

Tak ada siapa dapat menolak rasa teruja untuk turut serta ketika musim sales. Korang tetap akan pergi lebih-lebih lagi kalau diajak oleh rakan yang mempunyai minat dan obsession yang sama seperti korang! 

Example ;

" Hai rina jom pi shopping?" * rina as nama rekaan wiwiwi
"JOM!! Wehee weh tau tak ada sales gila-gila dekat blablabla pastu dapat free lagi eh dengan discountnya lagi sampai 84% beb!! " 

hahahah faham tak maksudnya ni? xD

Ok ni lah beberapa penjelasan yang mudah dan ringkas tentang kenapa wanita/perempuan/gigirls sangat menyukai sales ataupun jualan murah. Yang paling penting kualiti okehh!!

Lepas dapat beli apa yang kita dihajati pasti kita dapat rasa kepuasan tu. Namun diingatkan janganlah jadi shopaholic yang tidak mampu dikawal sehingga menyusahkan diri dan orang di sekeliling kita, ok ?


Last from me, jadilah shopaholic yang bijak dan berhemah :) 

8 comments:

  1. omg perempuan memang suka gila shopping! termasuk lah ina.. btw yeahh sekarang ni memang musim sale sana sale sini!! memang masa yg tepat untuk habiskan duit kahkahkah. bajet je ina ni.. bukannya boleh shopping pun sebenarnya, sbb terikat lagi dgn ummi walid. pastu ina ni bukannya ada duit. tapi skrg ni cuma berangan je bila dah besar panjang, nak shopping gila2 dengan kawan hehehee ^^ yeayy mesti best ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep masa yang tepat untuk habiskan duit wiwiwi. Takpelah ina, kita pun sama, masih muda lagi lah katakan. tapi as teenager kadang rasa tak tahan je pandang benda tu. nak jugak membelinya. Tapi kesian lah asyik bazirkan duit parents je. so, fir kumpul duit biasanya kalau nak beli sesuatu yang kita nak sangatt tu. hee berangan dulu je lah :D nanti sampai masanya merasa jugaklah kita ^^

      Delete
  2. Replies
    1. seronok sangat woo! argh tapikan, cepat jugak habis duit nanti :p

      Delete
  3. girls with a green scarf.... hahaha... saya tak suka shopping online... laju je duit habis... shopping tak online pun laju habis lagikan online... tapi ada kawan baik suka sangat shopping online dan saya menunggu dengan sabar bila dia bosan... nanti dia pass barang tu kat saya... yesss.... bahagianya hidup

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha? ahahah oh tu lah sekarang shopping online lagilah pokai duit. wahh untungnya ada kawan yang bagi free, memang bahagia sangat hewhew.

      Delete
  4. hihi rambang mata...dok umah je pun..tak perlu nak ke mall :) hii tapi tu la..not good for account

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. tapi setiap perkara ada baik dan buruknya so kita kenalah bijak berbelanja :)

      Delete

Terima kasih komen!